Nelisen vuotta sitten työpaikkalääkärini suositteli minulle rintojen pienennysleikkausta. Olin käynyt vuoden-puolentoista välein valittelemassa päänsärkyjä, joka kerta sain lähetteen fysikaaliseen niska-hartia vaivojen vuoksi. Jäin miettimään asiaa ja yritin netin kautta löytää tietoa leikkauksista. Tietoa löysin lähinnä erilaisista artikkeleista ja yksityisten lääkäriasemien nettisivuilta. Tiesin että KELA korvaa jonkin osan leikkauksesta, varsinkin jos sille on terveydelliset syyt, mutta taivaita hipovat hinnat lannistivat ja monen tonnin säästäminen tuntui epätoivoiselta, joten homma jäi taka-alalle.

 

Keväällä 2009 löysin jonkin keskustelupalstan, jossa keskusteltiin julkisen terveydenhuollon tarjoamaa mahdollisuutta leikkaukseen. Innostuin, josko sittenkin mahdollisuus löytyisi ilman suuren suurta taloudellista katastrofia.

Varasin ajan oman terveyskeskuksen lääkärille. Kokemus oli mielenkiintoinen. Lääkäri taisi olla juuri valmistunut ja oli aivan nolon oloinen, kun joutui mittailemaan rintojani saadakseen varmuuden siitä, että olen kelpoinen pienennysleikkaukseen julkisen terveydenhoidon varoin. Sain melkein "täydet pisteet" ja lähetteen plastiikkakirurgin arviontiin.

 

Netistä löysin kriteerit peruteista ja pisteytyksestä, liitän mukaan alle.

 

Kiireettömän leikkaushoidon perusteet erikoissairaanhoidossa (pisteytys 0-100)

Leikkaushoidon aiheellisuus perustuu aina yksilölliseen arvioon. Hoitoon pääsyn perusteena on 50 pisteen raja, josta poikkeavat hoitopäätökset on perusteltava kirjallisesti. Vaikka pisteraja ylittyy, leikkausta ei tehdä, jos siitä ei ole odotettavissa hyötyä potilaan liitännäissairaudet ja muut tekijät huomioiden.

 

Rinnan koko: kaulakuoppa-nänni (jugulum-mamilla) mitta

40 pistettä Alle 27 cm

50 pistettä 27-31 cm

60 pistettä Yli 31 cm

 

-        Niska- ja hartiaoireet

0-20 pistettä Kun painoindeksi* on alle 30

0-10 pistettä Kun painoindeksi on 30 - 35

0 pistettä Kun painoindeksi on yli 35

 

-        Toimintakyvyn rajoittuminen

0-20 pistettä Kun painoindeksi alle 30

0-10 pistettä Kun painoindeksi 30 - 35

0 pistettä Kun painoindeksi yli 35